sobota 20. října 2018

Mezinárodní den stromů

Již od 19. století slaví lidé na celém světě Den stromů. Do českých zemí se tento svátek dostal v roce 1906. Je to svátek oslavující stromy jako jedinečné a nepostradatelné součásti našeho života a naší krajiny. Ve střední Evropě se Den stromů slaví 20. října.
Řadu let slaví žáci Základní školy Horní Němčí Den stromů společně s  ČSOP Pantoflíček. Nedílnou součástí oslav je vždy hruška v Horním poli. A tak veškeré přípravy v naší škole bývají zaměřené na stromy obecně a jejich význam s tím, že největší pozornost je věnována právě hrušce, památnému stromu, který roste na hranici obcí Slavkov a Horní Němčí. Stejně tak je nedílnou součástí těchto oslav také paní učitelka Vlasta Ondrová, oddaná ochránkyně přírody široko daleko.
Letos žáci pod vedením svých učitelů již dlouho dopředu besedovali o významu stromů, vymýšleli básničky, malovali a nalepovali obrázky, které pak přinesli hrušce. Už cestou ze školy k hrušce je čekal test související se stromy. U hrušky pak následovalo poznávání stromů podle větviček. Nejlepší žáci z každé třídy dostali za odměnu PEXESO s rostlinami a všichni si odnesli jablíčka a ořechy z místních nestříkaných stromů.
Příroda připravila na tento den krásné slunečné počasí, které dokreslilo velice příjemnou atmosféru letošního Dne stromů.