pondělí 23. října 2023

TýDEN stromů

Akce probíhala po celý týden od 16. do 20. října 2023. Cílem naší školy bylo spočítat stromy na katastru obce Horní Němčí v okolí silnic, v parku a v nejbližším okolí obce. Také určit druhy stromů, které se zde vyskytují. Každá třída si vybrala svůj den pro několikahodinovou vycházku po přiděleném rajónu. Vycházkám předcházelo učení se rozpoznávání jednotlivých stromů a příprava na vlastní vycházku. První třída se postarala o zmapování stromů v parku. Druháci se vydali do nejbližšího okolí školy a ke konírně. Třeťáci zašli k přehradě a prozkoumali i terén kolem hřiště. Čtvrťáci s páťáky určovali stromy a počítali je kolem silnic, které vedou obcí.

A jak to dopadlo? Na území obce Horní Němčí jsme zaznamenali 439 stromů. 18 druhů stromů s větším výskytem a 16 druhů ostatních druhů, které se vyskytovaly ojediněle. Nejvíce bylo lip 50, smrků 48, následovaly slivoně 45, jasany 38, třešně 32, javory 35, třešně 32. Dále děti objevily cypřiše, tisy, túje, višně, jabloně, ořešáky, dub, habr, jedle, jírovce.

Díky této akci jsme zjistili, že obec Horního Němčí je na tom se zelení docela dobře. A navíc za humny máme Bílé Karpaty plné zeleně.


Další fotografie zde a zde.