čtvrtek 29. června 2023

Projektový Den se včelařem

Další celoškolní akcí letošního června byl projektový den s názvem „Den se včelařem“. Uskutečnil se v rámci projektu OPVVV III, do kterého je naše škola zapojena. Nebylo to ale jen o tomto dni.
V průběhu června se na tabuli ve vestibulu školy objevily informace o životě včel, o včelařích, o medonosných rostlinách a hlavně o významu včel pro člověka. Byly zde také vystaveny pomůcky, které včelař používá při práci se včelstvy, které zapůjčil pan včelař Břetislav Lebloch starší. Děti se mohly dozvědět spoustu zajímavých poznatků, o kterých zatím nevěděly, neznaly je.
Samotný Den se včelařem se odehrál formou vědomostní soutěže družstev poskládaných z dětí všech ročníků. Děti se vydávaly na lesní stezku s úkoly z oboru včelařství, které jim pan včelař připravil. Odpovídaly například na otázky: „Kolik nohou má včela, kdy se včely rojí, jaký je význam včel, jak se jmenuje sameček včel nebo co jsou to brtě.“ U myslivecké chaty, kde stezka končila, se děti osobně setkaly se včelařem, poznávaly rostliny a určovaly včelařské pomůcky. Všichni si mohli vyzkoušet včelařský oblek a kuklu. Na závěr proběhlo vyhodnocení a ocenění nejlepších.
S chutí si pak všichni opekli špekáčky a vrátili se do školy.