úterý 27. září 2016

Hodina pohybu navíc - pilotní projekt MŠMT v naší ŠD


Vím, že děti na naší škole mají kromě dvou hodin TV týdně  v rámci vyučování i další možnosti pohybového vyžití. Je to například o hlavních přestávkách, kdy pod dohledem jednoho z učitelů se mohou věnovat pohybovým aktivitám v tělocvičně nebo v případě pěkného počasí i na školním dvoře, kde mají k dispozici i trampolínu. Rovněž ve školní družině denně v době od 13 do 15 hodin mají každý den stejné možnosti. Je to ale spíš tak trochu živelné sportování, kdy se provádí zejména to, co děti chtějí. A hlavně týká se to dětí, které se všeobecně rády pohybují.
Jsou ale další děti, které dobrovolně do tělocvičny ani na hřiště nevstoupí. I v naší škole jsou takové děti.
MŠMT přichází s pokusným ověřováním „Hodiny pohybu navíc“, která se bude realizovat ve školní družině. Naše škola byla na základě svého zájmu k tomuto ověřování vybraná. Podmínkou je přítomnost učitele TV nebo trenéra, což dokážeme zajistit. Další podmínkou pak je souhlas zákonného zástupce dítěte do pokusného věřování. Děti ze ŠD donesly během září domů potřebný tiskopis, který rodiče vyplní, předají ve škole a na základě tohoto souhlasu bude jejich dítě zařazeno do této hodiny TV navíc.
V těchto hodinách, které se budou konat ve středu od 13 do 14 hodin, se budeme věnovat sportovním hrám, které v sobě snoubí hravost, kolektivnost, komunikaci, spolupráci, respekt a disciplínu.
Děti si osvojí zakladní dovednosti z fotbalu, basketbalu, házené, volejbalu a ragby. V programu je také bruslení, které ale prozatím považujeme za nedostupné, vzhledem k tomu, že proškolený lektor je až na zimním stadionu v Uherském Hradišti nebo v Uherském Ostrohu.
Hodina navíc nikoho nic nestojí, nezatíží tedy ani rodinný rozpočet. Pokud by se chtělo těchto hodin zúčastňovat i dítě, které nenavštěvuje ŠD, tato možnost zde je také po vyplnění Souhlasu.
Doufám, že své děti po zvážení přihlásíte k Hodině TV navíc, počet míst je omezen na 30. Ale aby se dalo s dětmi dobře pracovat v naší tělocvičně, tuto horní hranici budeme muset snížit. Chceme, aby se děti v této hodině navíc opravdu hýbaly.
Helena Leblochová, učitelka TV