pondělí 15. května 2017

Exkurze pátého ročníku k předmětu ČAS



V rámci vyučovacího předmětu „Člověk a jeho svět“ se žáci páté třídy zúčastnili exkurzí do slavkovského KASKA a do Skláren v Květné.

V Kasku  mohli vidět, jak dlouhá je cesta od výkresu k hotovému výrobku. V uvedeném podniku dokážou na základě požadavku zákazníka vyrobit nejprve kovovou formu a v ní potom zhotovit požadovaný výrobek z dodaného granulátu. Většinou se zde vyrábí plastové součásti do osobních automobilů.

Žáky zaujala zautomatizovaná výroba a vyvrcholením bylo pozorování práce robota. Zajímavou informací bylo i to, že tato firma zaměstnává přes 300 pracovníků a dává tak práci lidem z okolí.

Také návštěva sklárny v Květné byla velmi zajímavá a poučná. Procházeli jsme v bezprostřední blízkosti sklářských pecí a viděli krásnou, ale těžkou práci sklářů. Celý provoz jsme prošli od surovin potřebných k vyýrobě skla až po hotové výrobky zabalené do krabic. Někteří si vyzkoušeli foukání do sklářské píšťaly a vyfouknutí výrobku. Na závěr jsme navštívili i prodejnu skla a každý si domů odvezl malou upomínku.


Obě exkurze se uskutečnily v jednom dni (9.5.) a byly dobrým doplněním učiva.