středa 23. dubna 2014

Den Země zahájil přírodovědnou soutěž

     Jako každý rok, i letos jsme si na naší škole připomněli (a ještě připomenem několika akcemi) Den Země, který připadá na 22. dubna. A podobně jako v předchozích letech, i tentokrát jsme zahájili Velkou přírodovědnou soutěž.
     V této soutěži mezi sebou soupeří jednotlivci v rámci třídních kolektivů. Žáci od třetí do páté třídy dostávájí několik otázek, na které mají možnost odpovědět s pomocí domácí přípravy (internet, rada od rodičů, atp.). tyto otázky budou každé pondělí zveřejňovány také zde na našich internetových stránkách. Na konci týdne přijde na řadu ještě bonusový úkol, který bude možné řešit pouze v tento den. První a druhá třída mají soutěž postavenu trochu jinak a i otázky jsou jiné a mění se častěji. Celá soutěž vyvrcholí posledním kolem v posledním květnovém týdnu.

     Den Země je svátek, který je ovlivněn původními dny Země, které se konaly při oslavách jarní rovnodennosti a oslavovaly příchod jara. V moderním pojetí jde o environmentálně motivovaný svátek, upozorňující lidi na dopady ničení životního prostředí. Historie vyhlášení tohoto dne sahá do roku 1969.Dnes slaví Den Země víc jak miliarda lidí ve 175 státech světa. Den Země se tak stal největším sekulárním svátkem, který slaví lidé společně na celé planetě bez ohledu na původ, víru či národnost.

Otázky pro 3. až 5. třídu na týden od 22. do 25. dubna:

1.            Ve který den v roce nastává situace, kdy je den stejně dlouhý jako noc? (Ptáme se na den a měsíc a také na název tohoto dne.)

2.            Vysvětli, proč není na obloze vidět Měsíc, když je ve fázi označované jako Nov.

3.            Ve které chráněné krajinné oblasti se nachází obec Horní Němčí?